De "slimme" fabriek
Iedereen heeft de mond vol van "Industrie 4.0", een trend van automatisering en gegevensuitwisseling bij industriële fabricagetechnieken. Ook in je schrijnwerkerij kan het productieproces online aangestuurd worden.
Online aansturen van de werkvloer gebeurt digitaal, dus zonder papier. Onderdelen krijgen een unieke code mee en worden gescand aan de werkpost. Dit kan met een barcode of zelfs met een RFID-tag zijn. De onderdelen worden op deze manier herkend en daardoor weten machine en productiemedewerkers wat er moet gebeuren.
De digitalisering van de informatie biedt, tijdens het productieproces, tal van voordelen. Een goede controle over het operationele proces is cruciaal voor de efficiëntie, leverbetrouwbaarheid en uiteindelijke klantentevredenheid.
Door permanente feedback vanop de werkvloer naar de centrale aansturing kunnen prioriteiten dynamisch aangepast worden. Als de commerciële planning in grote lijnen vastligt kan je dieper en gerichter gaan plannen op de werkvloer. Belangrijk hier is dat de opeenvolging van de verschillende productiestappen en hun onderlinge afhankelijkheid van bij de aanvang duidelijk zijn en dat deze continu kunnen opgevolgd worden.
Een goede software helpt om inzicht te krijgen en bij te sturen waar mogelijk. Maar je kan nog een stap verder gaan.
De "visuele" fabriek
Veel van de zogenaamde MES-Systemen (Manufacturing Execution Systems) brengen echter dezelfde informatie op het scherm als op papier. Maar zonder papier werken is geen doel op zich.
De visuele werkplaats ontwikkelt zich naar een manier om te communiceren via beelden en tekeningen in plaats van via geschreven instructies, zodat de informatie snel wordt herkend, opgenomen en verwerkt. Etiketten met niet alleen barcodes maar met ook een tekening zijn in een schrijnwerkerij meestal handiger.
In de visuele werkplaats krijgt de werknemer de opdracht op een aanraakscherm (touchscreen). Het scherm kan naar wens worden ingericht: grootte van de tekening en van de teksten, markering met fluo achtergrond, extra knoppen om detailinformatie op te vragen,... alles wordt geschikt volgens de noodzaak en de vraag van de gebruikers.
Door eenvoudig op het aanraakscherm te tikken wordt de opdracht klaar gemeld en verschijnt de volgende opdracht met de hoogste prioriteit. Ook de werktijd wordt meteen geregistreerd. De verwerking van deze registratie wordt in een grafiek direct online getoond op een dashboard. Zo heb je, als management, altijd een overzicht van de performantie op de werkvloer.