Print Friendly and PDF
08/2018

Op weg naar de slimme fabriek

In de vorige tipbrieven hebben we het gehad over de kenmerken, de principes en de voordelen van een online aansturing van de werkvloer. Hier gaan we in op de verdere digitalisering van het productieproces.

Digitale transformatie

Online aansturen van de werkvloer gebeurt digitaal, dus zonder papier. Onderdelen krijgen een unieke code mee en worden gescand aan de werkpost. Dit kan met een barcode of zelfs met een RFID-tag zijn. De onderdelen worden op deze manier herkend en daardoor weten machine en productiemedewerkers wat er moet gebeuren.

Zonder papier werken is echter geen doel op zich. Etiketten met niet alleen barcodes maar met ook een tekening zijn in een schrijnwerkerij meestal handiger. Omdat niet steeds alle processtappen geautomatiseerd zijn, worden daardoor manuele bewerkingen, o.a. assemblage, sneller herkend. Dit leidt tot minder fouten en snellere doorlooptijden.

Gellijktijdigheid, de sleutel tot efficiëntie

Het belang van "gelijktijdigheid" is cruciaal binnen een schrijnwerkerij. Snellere doorlooptijden komen vooral voort uit het gelijktijdig kunnen bewerken van de verschillende onderdelen.

Met een klassieke aansturing volgt de werkbon het werkstuk. Door met de software zowel de werkposten als de tussenopslag te bewaken, wordt de goederenstroom optimaal over de werkvloer geleid. Zo krijg je de kans, om waar mogelijk, de verschillende onderdelen gelijktijdig voor te bereiden en ze samen op de bokken te laten komen.

Meten is weten

De digitalisering van de informatie biedt tijdens het productieproces dus tal van voordelen. Maar er komt ook zeer veel informatie terug van de werkvloer. En ook dat is voor de verdere optimalisering uitermate interessant.

Op elke werkpost worden start- en stoptijden automatisch en continu verzameld. Je weet dus hoelang en door wie er aan elk werkstuk gewerkt is. Door deze informatie dieper te analyseren krijg je een beter inzicht in "bottlenecks" waardoor je gerichter kan investeren.

Je weet dus op elk moment "wat er waar gebeurt" en "wie er met wat bezig is" en hoe vlot dit verloopt. Bovendien kunnen periodiek nazicht en noodzakelijk onderhoud beter voorspeld en ingepland worden. Zo wordt de kwaliteit van de processen en de producten continu verhoogd.

Benieuwd hoe dit in de praktijk kan?

 

Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.