Print Friendly and PDF
03/2016

Hoe kies ik een goed configuratiepakket?

Configuratiepakketten vind je in alle soorten en maten. Om je keuze te bepalen zetten we de belangrijkste criteria even op een rijtje.

Wati is een configuratiepakket?

Configureren is het samenstellen van een nieuw functioneel product uit verschillende basisonderdelen. Configuratiepakketten helpen je, om aan de hand van enkele keuzes, het eindproduct duidelijk te zien.

Een heel gekende configuratie is die in de automobielsector. Aan de hand van een configurator kan men de auto zelf samenstellen door een aantal opties in te geven om zo het eindresultaat te zien. Dit gebeurt met heel specifieke software van de leverancier zelf.

Wat is een configuratiepakket voor schrijnwerkerijen?

De configuratie in de schrijnwerkerij kan behoorlijk complex zijn. De producten zijn dikwijls maatwerk, pas uit te rekenen na een opmeting en te maken na een verkoop. Een volledig configuratiepakket moet ondersteuning bieden bij de calculatie van de kostprijs, de opmaak van de offerte, het opstellen van de bestellijsten en het aanmaken van werkplaatsinstructies.

 

De configuratie kan gebeuren in functie van types, afmetingen, oppervlakte, omtrek, aantallen, gewicht, volumes en zo meer. Heel dikwijls gaat het zelfs over een combinatie van meerdere variabelen.

Elke deelsector heeft bovendien zijn eigen specialisatie. Maatwerk meubelen, ramen- en deuren, binnendeuren, trappen of algemeen schrijnwerk hebben gelijklopende principes, maar andere specificaties. Uw configuratiesoftware moet daar rekening mee houden.

 

Wat zijn de basisvereisten voor een goed configuratiepakket?

1. Er moet voldoende vakkennis in de software verwerkt zitten

Hoe meer domein-specifieke regels en gegevens opgenomen zijn, des te gemakkelijker de input. Zo is de looplijn een essentieel kenmerk bij de uitwerking van een trap. Goede configuratiepakketten zullen hier rekening mee houden.

Voor de configuratie van ramen en deuren zal de maximum oppervlakte van een glassoort automatisch leiden tot een sterkere glassoort die geschikt is voor de gevraagde oppervlakte. Dat daarbij een andere prijs hoort en ook het hogere gewicht mogelijk invloed heeft op het aantal scharnieren is logisch en mag verwacht worden van een dergelijke software.

2. Er moet een duidelijke rolverdeling in de software zitten

Iemand die offertes moet opmaken, wordt niet graag geconfronteerd met technische details die verder geen prijsinvloed hebben. En andersom, iemand die de productie voorbereiding doet, wil geen vragen over extra opties die bij de verkoop reeds duidelijk moeten zijn.

3. De software moet het volledige bedrijfsproces integreren

Ondersteuning van de configuratiesoftware door de leveranciers van basisonderdelen is zeker interessant. Kies echter voor een onafhankelijke softwareleverancier, die rekening houdt met het volledige bedrijfsproces in de schrijnwerkerij. Dit laat je toe om je eigen voorkeuren te personaliseren en om functionaliteiten, inclusief plaatsing, toe te voegen.

4. De software moet stabiel en foutloos werken

Bij nieuwe versies moet aan opwaartse compatibiliteit gedacht zijn, zodat er nooit gegevens verloren gaan. Een professionele ondersteuning via de support afdeling van je softwareleverancier moet aanwezig zijn om snel geholpen te worden bij vragen of problemen.

Conclusie

Het is aangeraden om uw configuratiesoftware bij een onafhankelijke firma, gespecialiseerd voor schrijnwerkerijen, aan te schaffen.

Kunnen wij je helpen?

Meer info over de configuratiesoftware JoPPS

 

Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.