Iedereen weet hoeveel tijd het kost om een offerte te maken voor ramen en deuren. Heel veel modellen komen echter steeds terug in de offertes en zijn makkelijk herkenbaar op het plan: enkel of dubbel opendraaiende ramen, binnen- of buiten draaiende deuren, schuif- en hefschuiframen.
Stap per stap aanmaken van de offerte kost nodeloos veel tijd om steeds dezelfde opties terug aan te stippen. Om sneller en efficiënter te werken, kan je gebruik maken van een bibliotheek die voorzien is in je calculatiepakket.
Om gebruik te kunnen maken van een bibliotheek moet je deze uiteraard eerst opbouwen en inrichten. Vertrek daarvoor vanuit de editor en bouw stap voor stap het model op: de buitenkader, eventuele verdelingen, de vleugels met hun hang- en sluitwerk en glas of panelen. Je kan er eventueel een dorpel, uitbekledingen, rolluiken en horren aan toevoegen.
Als je in de opbouw slim kiest om alle maten te laten afhangen van de volledige hoogte en breedte, dan kan je dit basismodel altijd terug gebruiken door slechts twee maten aan te passen.
Bereken dit model eerst ter controle en geef het een code en een naam voor je het bewaart in de bibliotheek. Zo kan je het achteraf makkelijk terugvinden. Je kan bovendien instellen dat gebruikers al dan niet de keuze hebben om elk nieuw model in de bibliotheek op te nemen.
Om het aantal modellen niet te hoog te laten oplopen kan je in een goed calculatiepakket vraagtaken toevoegen aan een basismodel. Met vraagtaken is het eenvoudig om wijzigingen snel aan te brengen. Het is bovendien een bijkomende en handige methode om je offertes zo efficiënt en snel mogelijk te maken.
Enkele voorbeelden van vraagtaken:
Offertes maken was nog nooit zo eenvoudig:
Werken met modellen en vraagtaken laat ook toe om de offertes rechtstreeks door de commerciële mensen te laten maken. Je moet immers niet elk technisch detail kennen en doorlopen om een juiste prijs te krijgen.