Print Friendly and PDF
03/2023

De kracht van gepersonaliseerde configuratiesoftware

Naast het samenstellen van het product moet een configuratiepakket ondersteuning bieden bij de calculatie van de kostprijs, de opmaak van de offerte, het opstellen van de bestellijsten en het aanmaken van de werkplaatsinstructies.

Configuratiepakket voor schrijnwerkerijen

Ramen en deuren zijn heel dikwijls maatwerk en de configuratie kan vele variaties hebben en behoorlijk complex zijn.

Elk calculatiepakket kan maten berekenen en onderdelen kiezen in functie van de kenmerken van het product: het type, de breedte, de hoogte, de diepte, het gewicht en dergelijke. Deze berekeningen en keuzes worden afgeleid uit de basiskenmerken van de onderdelen waaruit het model is opgebouwd. Deze basiskenmerken zetten we in databanken en de software gebruikt ze om zo de configuratie van de juiste onderdelen af te leiden.

De keuze van het juiste hang- en sluitwerk op basis van de afmetingen en het gewicht of van de glaslat in functie van de dikte van het glas zijn slechts een paar voorbeelden van configuratie.

Configuratiesoftware komt dus tot een resultaat door de ingebrachte gegevens te verwerken. Als we echter ook "logica" gaan toevoegen spreken we van personalisatie.

Personalisatie

Waar standaard configuratie stopt, begint dus personalisatie. Daarvoor heb je een ingebouwde scripttaal nodig. Net zoals in Excel kan je zeer veel doen door de configuratie maximaal te benutten. Toch bekom je de mooiste en de strafste toepassingen door ze, in het ingebouwde script, uit te werken.

Als we dus ook nog een regel "voorwaarden" gaan invoeren: als er een rolluikgeleider op de deur staat dan vervangen we de buitenste kruk door een platte kruk. We voegen dan kennis toe aan het systeem. En dat is de echte kracht van een script.

Enkele voorbeelden van een gepersonaliseerd configuratiepakket

• Controlefunctie

Een controle kan automatisch gebeuren om de fouten te corrigeren die de calculator eventueel maakt. Je kan in het script ook gewoon suggesties voorzien en/of een melding met de vraag of de keuze wel correct is, maar toch de verantwoordelijkheid bij de calculator te laten.

• Snelle invoer (nieuwe) gegevens

Naast de controlefunctie kan je met een script ook snel gegevens inbrengen of aanpassen in de databanken. Veel leveranciers leveren hun gegevens in een standaard Excel tabel. Omdat de lay-out niet altijd overeenstemt met het formaat van de databanken kan je dit met een script snel oplossen. Het bespaart veel tijd maar geeft bovendien de mogelijkheid om bij een update je persoonlijke aanpassingen te bewaren en deze niet steeds te laten overschrijven door de nieuwe leveranciersdata.

• Gebruikersinterfaces

Je kan ook met het script een gepersonaliseerde gebruikersinterface bouwen. Hiermee kan je de -minder ervaren- gebruiker veel beter begeleiden in zijn keuzes. Het toont de weg, helpt om niets te vergeten en om geen onmogelijke combinaties te maken. Door afbeeldingen en foto's toe te voegen kan je zelfs nieuwe gebruikers zonder opleiding toegang geven.

Op een gepersonaliseerd inputscherm zet je enkel de velden die zeker moeten ingevuld zijn, zodat ook niet-werkvoorbereiders met de software aan de slag kunnen.

 

Conclusie

Als je een configuratiepakket gebruikt of wil aanschaffen, zorg ervoor dat er, een speciaal voor schrijnwerkerijen, ontwikkelde script voorzien is om optimaal te personaliseren. Het geeft u een enorme meerwaarde zowel op organisatorisch, administratief of functioneel vlak.Benieuwd hoe dit in praktijk kan?

 

 

 

Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.