Print Friendly and PDF
11/2020

Beheer uw magazijn op een slimme manier!

Voorraad- en magazijnbeheer zijn nauw verbonden met elkaar.

Het voorraadbeheer geeft maximum en minimum hoeveelheden aan en genereert automatisch aankoopsignalen. Dit zorgt er meestal voor dat er nooit tekorten zijn: de zogenaamde ‘stock breaks'. Bovendien ga je op deze manier het teveel aan zichtvoorraad naar beneden brengen zonder het risico op tekorten te vergroten. Het kapitaal dat in dode voorraad zit komt zo vrij.

Maar iedereen komt het weleens tegen: de bestelde onderdelen zijn geleverd, maar waar zijn ze nu? Nog in de doos in de inkomhal, op hun plaats in het magazijn of al klaargezet om te verwerken? Zeker als de volumes oplopen en de plaats om te stockeren krap is, dan dringen er zich extra hulpmiddelen op: een praktisch voorraadbeheer gekoppeld aan een magazijnbeheer kan dan soelaas brengen.

Bij magazijnbeheer ga je dus net dat stapje verder dan in voorraadbeheer: in het voorraadbeheer ga je registreren dat de artikelen besteld, toegekomen, verkocht of gebruikt zijn, terwijl je er in magazijnbeheer ook onmiddellijk een plaats gaat aan toekennen. Door met duidelijke locaties te werken in het magazijn kan je de piklijst van een order uitbreiden met de locaties zodat bij het verzamelen van een order er niet langer moet gezocht worden.

Magazijnbeheer….onderscheid tussen voorraad- en projectartikelen

  • Voorraadartikelen

Bij voorraadartikelen is er bij voorkeur een vaste plaats waar je ze kan vinden en is de locatie ingericht voor het type materiaal. Deze locatie kan dan ook in de softwaremodule vast gelinkt worden aan het artikel.

  • Projectartikelen
Bij projectartikelen of -materialen, die op maat van een project besteld worden, moet er plaats toegewezen worden om ze tijdelijk te stockeren tot ze verwerkt worden. Dit type van artikelen roteert dus zeer regelmatig. Hier is het nodig om voldoende plaats te hebben om deze samen te houden en ze zo overzichtelijk terug te kunnen vinden. Als de plaats ontbreekt om ze samen te zetten is magazijnbeheer van cruciaal belang om veel zoekwerk te vermijden.

Magazijnbeheer….enkele tips:

  • Breng de verschillende locaties is kaart en benoem ze: magazijn, gang, rek of schap. Benader zo goed mogelijk de echte indeling en definieer niet meer plaatsen dan je praktisch gebruikt.

Typisch voorbeeld: de productievloer is opgedeeld in verschillende werkplekken en elke werkplek heeft zijn eigen grijpvoorraad. Maar als in praktijk blijkt dat er ook materialen van een naburige werkplek gebruikt worden dan kan je maar beter gewoon één locatie voor de voorraad op de werkvloer gebruiken. Het materiaal staat ofwel nog in het magazijn of het is ‘geleverd' aan de productievloer.

  • Maak een locatie ‘dropzone' aan: heb je een echt magazijn met een duidelijk locatiebeheer, dan kan het net geleverd materiaal onmiddellijk ingeboekt worden als zijnde geleverd in de ‘drop zone' en kan er naderhand een definitieve locatie aan toegekend worden. Dit vermijdt veel verwarring over de levering zelf.
  • Breng het aantal goederen in de bestelwagens in kaart: ook de bestelwagens van de plaatsingsploegen zijn een magazijnlocatie. Zo kan je perfect opvolgen hoeveel siliconen er bijvoorbeeld door de ploegen verbruikt worden.

Conclusie

Een degelijke softwaremodule voor magazijnbeheer versnelt en regelt het logistieke proces. Magazijnsoftware is onmisbaar voor schrijnwerkerijen die op een efficiënte en slimme manier hun magazijn willen beheren. Zonder teveel gedoe, maar wel met een volledig overzicht van alle artikels en materialen met de exacte locatie.

Interesse? Contacteer ons.

Contacteer ons vrijblijvend voor meer info

 

Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.